חדוה ואני

  • הצגה מספר: 133
  • הצגת בכורה: 29/09/1954
  • מספר הצגות שהועלו: 112
חדוה ואני

יוצרים

שחקנים

על ההצגה

"חדוה ואני" הוא סאטירה חברתית על ההבדל בין החיים בקיבוץ והחיים בכרך הגדול.  

שלומיק וחדוה, חברי קיבוץ מרחבים, עוברים לתל-אביב בהשפעת חדוה. אך הבטלה, הביורוקרטיה, השחיתות והרדיפה אחר מותרות וטובות הנאה חומריות של הכרך הגדול, זרות לרוחו של שלומיק. שלומיק שהיה מוצלח ואהוב בקיבוץ, הפך שוטה תמים בעיר גדולה. בסופו של המחזה מכיר הזוג בטעותו וחוזר אל הקיבוץ. אומנם המחזה מותח ביקורת על הקיבוץ שאיבד את הטוהר הראשוני, אך החיים השיתופיים מתוארים בו כנעלים בהרבה מן החיים בעיר, בה מתרחשת הרדיפה המטורפת אחרי מותרות, התככים והשחיתות של אנשי העסקים.   

בשנת 1971 הופקה סדרת טלוויזיה שהתבססה באופן חופשי על המחזה.

תמונות מהצגה

ביקורות

"בימויו של ישראל בקר שיווה להצגה ב'הבימה דינאמיות רבה לרגעים אפילו מוגזמת. אריכות מה המורגשת מדי פעם בספר - חלפה כאן ואיננה. הודות לגישתו של הבמאי, ער מאוד הוא הקצב, ועל אף הפיצול הרב לתמונות - מתקשרים החלקים לשלמות אחת המעוררת הד בקהל.

נחום בוכמן כשלומיק הפתיע ברכות האנושית של משחקו, בגוון אחר מאלה שהכרנו עד כה בהופעותיו. לעדה טל התאים מאוד התפקיד של חדווה והיא מצאה בו פורקן לטמפרמנט ולתוקף במשחקה. מרירות הרצופה בימי חייה בקיבוץ, לאחר מכן אושרה בתל אביב ושאיפתה ל'כל אותם הדברים הנותנים טעם לחייה של כל אישה באשר היא אישה' - מצאו ביטוי מוכשר בהופעתה. דמות שופעת חיים ועסיסית של מישקה הנהג, סמל ל'מעמד העולה' - גיבש שמואל רודנסקי כמיטב יכולתו הרבה. לצידם של בעלי התפקידים הראשיים סייעו בנאמנות רבים מן המשתתפים בתפקידים אפיזודיים.

מ.ז. טל. "על המשמר". 15.10.54

"קשה הייתה מלאכתו של נחום בוכמן בעיצוב שלומיק. דומה כי אי אפשר לדלות יותר מתפקיד זה. כה פשוט ומלבב הוא שמיד עם הופעתו מתחבב הוא על לב הצופה ודווקא אותה פשטות - מהווה קושי מיוחד לשחקן במחזה זה. רפאל קלצ'קין בתפקיד אברהם קרקובר, מצא את כל אותם הדברים המציינים סוחר יהודי פיכח וערמומי, רגשן אך עוצר ברוחו. תפקיד זה עוצב בשלמות. תמרה רובינס הצליחה להציג את הדסה קרקובר על כל קרתנותה אם כי טובת לב כשלעצמה.

אוריאל רוס. "משא". 10.10.1954