כי בנו בחרת

  • הצגה מספר: 645
  • הצגת בכורה: 19/01/2011
  • מספר הצגות שהועלו: 317
תוכניה
כי בנו בחרת

יוצרים

שחקנים

על ההצגה

משפחת חסון נחשבת למשפחה דתית נורמטיבית. קצת עימותים, קצת קונפליקטים, פה ושם כמה מריבות - ככה זה כשהילדים גדלים וכל אחד בוחר לו את דרכו בחיים, העיקר שהכל בשליטה. שלושים יום לאחר מות האם, מגלים בני המשפחה סוד אפל שמטלטל את עולמם. מתברר להם שאמם הצדקת, שהקפידה על מצווה קלה כחמורה, הייתה בעצם גויה. ולא סתם גויה, אלא גרמניה, בתו של קצין נאצי.הגילוי הזה מוציא החוצה את כל השדים המשפחתיים, שהורדמו כל השנים, ומסחרר את כולם במערבולות אידיאולוגיות ודתיות, שמהר מאוד הופכות למערבולות אישיות. בני המשפחה נאלצים לשאול את עצמם שאלות מטרידות: מי אנחנו? מהי זהותנו? האם אנחנו יהודים? באיזה אופן מתבטאת היהדות שלנו? מה המשמעות של להיות שייך לעם ישראל? שאלות אלו מציבות בפני המשפחה מראה אכזרית, שמאלצת אותם לבחון את יחסיהם עם האנשים החשובים בחייהם. קשרים שנראו אמיצים, כמעט נצחיים, נפרמים ואף גוועים, ואת מקומם תופסים קשרים חדשים ומפתיעים, שבמצב רגיל לא היו זוכים להתממש.

תמונות מהצגה

סרטונים

כי בנו בחרת

ביקורות

"נושא ההצגה חשוב ומעניין, אבל המחזאית רוצה לתת לקהל גם שיעור ביהדות ברוח "מלחמת התרבות". הפסיקה ההלכתית בשאלת הזהות והגיור, מוצגת כעמדה גזענית כוחנית, אולם השימוש במושג "גזענות", הוא מוטעה ושגוי. שהרי אין שום קשר בין יהדות לגזענות. נהפוך הוא - היהדות מתחילתה מפריכה כל רעיון גזעני.

"יש במחזה ובהצגה היבט הממתן קצת את האמירה הבוטה והבנאלית על סוגיית דתיים "גזעניים" מול חילונים. מדובר בסגנון של ההצגה כתיאטרון. המחזה מבוצע בשתי רמות, מצד אחד בסיפור המשפחתי ומהצד האחר, פיוטים ופרקי חזנות המושרים בין תמונה לתמונה והמעמידים הבחנה מעניינת בין המציאות האנושית האפורה של המשפחה העוברת משבר קשה של זהות ובין היהדות כתרבות וכמסורת.

הבמאי איציק ויינגרטן הפיק מן המחזה את המיטב מבחינת הסגנון והעיצוב הבימתי. כל תפקיד לוהק ושוחק כמו שצריך. צל"ש מיוחד מגיע למלחין אורי וידיסלבסקי ולשני הזמרים: עדי ארד-גרוס ויגאל מזרחי ולזמר מני פיליפ.

בן עמי פיינגולד, "מקור ראשון". 08.4.2011