פנדרי הגיבור

  • הצגה מספר: 142
  • הצגת בכורה: 03/12/1955
  • מספר הצגות שהועלו: 51
פנדרי הגיבור

יוצרים

שחקנים

על ההצגה

לנח פנדרי היה ריב עם עשירי העיירה וגם עם כמה מעגלוניה. העשירים כעסו עליו בגלל חוצפתו והעגלון קושקה קנא בו בשל כוחו והצלחתו עם נשים. אך נוח פנדרי אינו רק צעיר הולל : בשעת שריפה בבית הגביר, הוא עוז באת ביתו ורץ לכבות את הדליקה, כשמפקד המשטרה עומד להכות יהודי, פנדרי מכה אותו, כדי להעלות את כבוד היהודים. אך רבים מאחיו אינם עומדים לצידו ופנדרי נשלח לבית הסוהר. בצאתו מבית הסוהר מגיעה אליו השמועה כי הגויים מתכננים לערוך פוגרום בעיירה בחסות המשטרה. פנדרי מארגן קבוצת מתמרדים הכוללת יהודים פשוטים וגנבים. הקבוצה מצליחה למנוע את הפוגרום, אך פנדרי וחבריו נאלצים לברוח מאימת השלטונות. פנדרי נפרד מאשתו, מבנו, משפחתו וחבריו ויוצא לקראת עתיד בלתי ידוע.      

 

בהקדמה נמרצת ונמלצת מסביר המשורר זלמן שניאור לקהל הבא לראות את 'פנדרי הגיבור' ב'הבימה' כי התיאטרון הישראלי חוטא חטא בכך שאינו מציג מחזות מהווי היהודים בגולה, חוטא חטא בהציגו יותר מדי מחזות מתורגמים 'הבאים מאשפתויה של ברודווי". זלמן זניאור מברך את 'הבימה' על שהציגה את 'פנדרי הגיבור' והוא מוסיף כי מחזהו זה כבר עלה בהצלחה על בימות ורשה, ניו יורק ובואנוס איירס.

מעיתונות התקופה. 15.12.55

תמונות מהצגה

ביקורות

"את הגיבור הראשי, את פנדרי, מעצב נחום בוכמן מן המשמרת המקשרת בין וותיקים וצעירים. הוא משחק בבטחון בעוז וברוך. אחד התפקידים הטובים שלו. שחקן זה הולך ומתעצם לעינינו. הפרסומת המוקדמת כדרכה הפריזה בהכריזה שפנדרי הוא נין ונכד לשמשון, למכבים ולפלמ"ח. זה מיותר. לפנדרי יש ייחוס עצמי משלו. עובדה היא שפשוטי העם, קצבים, סבלים, עגלונים ואפילו גנבים, סיכנו את נפשם והלמו בפורעים. המהפכן יזם ואירגן - פשוטי העם, היו ראשוני המסתערים.

פנדרי מסמן אותם, גיבור סימפטי וברכת הרבי מלווה אותו. ייתכן שאלפי עולים חדשים שרגליהם טרם דרכו על סף התיאטרון העברי, ירצו לראות את הגיבור המוכר להם מובן להם וחביב עליהם. גם מטעם זה זכות היא להבימה ולבמאי ש. פינקל שהעלו את 'פנדרי הגיבור' על הבמה העברית.

י.מ.ניימן. "הבוקר".16.12.55