שידוך

  • הצגה מספר: 771
  • הצגת בכורה: 22/09/2023
  • מספר הצגות שהועלו: 63
תוכניה
שידוך

יוצרים

שחקנים

על ההצגה

* השתתף בפסטיבל הלאומי למחזאות ישראלית 2023

ערב אירוסיה של בת הרב עם בחיר ליבה, סודות אפלים מחייהם של הרב והרבנית החשובים בקהילה מאיימים לצוץ ולהיחשף. הרבנית, אמה של הכלה, יוצאת למסע אמיץ ומרגש לביטול השידוך, בניגוד לרצון משפחתה, קהילתה ואמונתה. המחזה חושף את הפער בין העולם החדש לבין עולם הדת וההלכה ומציב לנגד עינינו קונפליקט קורע לב, של אישה המסכנת הכל למען בתה.

 

בכל חברה, בכל זמן ובכול מקום

יצאתי לאוויר העולם עם אינפוזיה מחוברת ישירות לתוך  הווריד, אינפוזיה שמטפטפת לי – איך החברה מצפה ממני להתנהג כאישה, כרעיה, כאמא, בקריירה וכו'. לכן, כמחזאית הרצון שלי הוא לגולל סיפורים בהם הגיבורה היא אישה אחת העומדת לבדה מול חברה עם חוקים וגבולות מאוד ברורים. אישה שבוחרת לצאת מן העדר תמיד תשלם מחיר יקר, או שישימו עליה את כתונת המשוגעים או שיעלו אותה על המוקד. ביצירות שלי אני מחפשת מקום ומִילְיֶיה, גם אם הוא רחוק ממני, שהחוקים התוחמים את מקומה של האישה מאוד ברורים. שם אני ממקמת את גיבורת היצירה העומדת לבדה מול החברה. תוך תחקיר מעמיק וממושך אני לומדת את החברה ואת החוקים עליהם אני כותבת. אלו יכולים להיות חוקי ההלכה או חוקים צבאיים. המחזה אינו על החברה החרדית. המחזה הוא על אישה במלכוד, שמוסכמות החברה שבה היא חיה מובילות אותה לאבדון. אישה שעומדת מול צו הרב, מול החברה והמסורת. בכל יצירותיי ובפרט ב"שידוך" תעמוד הסכנה שיש בהסתרה, בסודות ובבושה.  גיבורות יצירותיי הן  נשים חזקות, שהחברה אינה מסוגלת לסבול את החוסן שלהן ואת הרצון לשלוט בגורלן ולכן מעדיפה לתייג אותן כמשוגעות או לנדות אותן. לצערי, נשים עדיין חוות התמודדויות מסוג זה בכל חברה, בכל זמן ובכול מקום.

רובי פורת-שובל

תמונות מהצגה

סרטונים

טריילר

ביקורות

בעשור וחצי שעברו מאז חיברה רובי פורת שובל את "כתם לידה" עברה החברה הישראלית שינויים רבים בכל הקשור להשתלבות ובפתיחות של הקהילה החרדית להצגות כמו "שידוך". אפילו סודות אפלים על מנהגיו המפוקפקים של רב הקהילה עם תלמידי ישיבה כבר לא יסעיר כבעבר. הבמאי אלדר גרויסמן היטיב להעביר לצופה את הסערה שעוברת הרבנית ואם הכלה (פורת-שובל) במסע הנחוש שלה לביטול השידוך, בניגוד לרצון משפחתה, קהילתה ואמונתה. השחקנית-קומיקאית יעל לבנטל היא ליהוק נפלא לשדכנית, כזו שאצלה מקומה של האהבה משני לעומת הצד החומרי של השידוך בין בני זוג צעיר, פיני קדרון מרגש כרב הקהילה החי בעולם כפול, טל קלאי נכנס בטבעיות לנעליו המיוסרות של גבאי בית הכנסת או דביר מזיא כבחור ישיבה מפוחד מול רבו הסוטה, וגם שאר המשתתפים בשידוך עומדים בקצב שהכתיב גרויסמן, המביא להצגה את הניסיון הרב שלו ככוריאוגרף. הוא מצליח לשמור על איזון בין מחזה, המבקש לחשוף את הפער בין העולם החדש לבין עולם הדת וההלכה, לבין חווית הצופה, אף כי ראוי היה שנתחבט פנימה עוד יותר בהתייסרות העמוקה של הדמויות השונות. אל הטמפו המדויק חוברים מרכיבים נוספים כמו התפאורה הפונקציונלית שתורמת לאסתטיקה של "שידוך".

אתר "מוטקה" צח אוריין