שידוכים

  • הצגה מספר: 75
  • הצגת בכורה: 15/07/1945
  • מספר הצגות שהועלו: 27
שידוכים

יוצרים

שחקנים

על ההצגה

ההפקה הראשונה של המחזה על הבימה העברית.

מה קורה לאהבה כאשר הנישואין הופכים להיות עסק לכל דבר ועניין?.  רווק מושבע מחליט להינשא, בעצם לא מחליט, שוקל, לא ממש שוקל, מעלה אפשרות תאורטית, אבל כל השדכנים כבר נכנסו לפעולה, החליפה כבר מוכנה, האוכל הוזמן, פחד אלוהים. ומנגד הכלה, לא ממש יפה, לא מאוד חכמה, לא כל כך עשירה.  

ומה שהכי גרוע - אפילו קשה לה להחליט. יש עוד מועמדים, אחד מאוד שמן, אחד מאוד רזה, אחד עם דרישות של תרבות והשכלה.   מה בעצם גורם לכולם לרוץ ולהתחתן ? החיפוש אחר האושר ? מה פתאום?! מי כבר מאושר בנישואין? אהבה? מה פתאום ?! מה הקשר ? אז מה זה הטירוף הזה שאוחז בכולם ?  

בסופו של דבר החתן המיועד, ממש רגע לפני, בורח דרך החלון.

תמונות מהצגה

ביקורות

"אם הצופה הלך להצגת 'שידוכים' הרי הוא בא על שכרו כי ראה אחד מפלאי היכולת של תיאטרון טוב : מחזה ישן ומיושן שכלו כוחותיו גם במקום לידתו. מחזה כזה מעסיק שעתיים וחצי קהל ומעורר בו עניין בזכות היכולת התיאטרלית של מציגיו, השחקנים, הבמאי והתפאורן. יהושע ברטונוב הוציא מידו מלאכה יפה ונקייה. מלאכת הבימוי שלו באה ללמד כי אפשר להעלות במידה מקסימלית את סגולותיו התיאטרליות של מחזה גם בהיות הבמאי נאמן לטקסט של המחבר לכל פרטיו ודקדוקיו.

ג'ניה ברגר הצליחה הפעם בעיקר בשרטוט החיצוני של הדמויות ובתלבושות. ובתוך מסגרת זו מעשי ידי הבמאי והציירת, ניתנה האפשרות לשחקנים לגלות את יכולתם במשחק תיאטרלי. צידוק אחד ויחיד אפשר היה למצוא להצגת המחזה ה"גוגולי" הזה לו הציגה אותו הסטודיה שלי 'הבימה'.

בהדרכה זו ובמסגרת זו לו ניתנה האפשרות לחניכי התיאטרון לשחק תפקידים שכל עיקרם תיאטרלי-משחקי או אז היה זה משמש מבחן להם וגילוי לכוחה של 'הבימה'. דווקא הצגה כזו שכולה תיאטרלית צריכה הייתה להימסר לידי החניכים שהופעותיהם השונות מעידות רובן ככולן שהגיעה שעתם.

ד.ב. מלכין "דבר". 20.07.1945