אווז הפרא

  • הצגה מספר: 135
  • הצגת בכורה: 05/12/1954
  • מספר הצגות שהועלו: 21
אווז הפרא

יוצרים

שחקנים

על ההצגה

המחזה מציג את סיפורן של שתי משפחות בעיירה נורווגית: משפחת וורלה העשירה ובעלת הנכסים ומשפחת אקדל העניה והמרוששת מנכסיה.  

בניהם הבכורים של המשפחות, חברים מילדות נפגשים שנית בבגרותם אחרי ניתוק בין שנים רבות. המפגש המחודש חושף מערכת יחסים סבוכה וגדושת פרשיות עלומות מההסטוריה המשותפת של המשפחות. חשיפת העבר מובילה לגילוי עובדות מרות ואל הסוף הטרגי הבלתי נמנע.  

"אווז הפרא" הוא חקר פסיכולוגי החודר עמוקות לכוחות הנסתרים שבנשמת אנוש.

תמונות מהצגה

ביקורות

"מחזה זה הוא מחקר פסיכולוגי החודר עמוקות לכוחות הנסתרים שבנשמת אנוש. אולם יותר מאשר בשאר מחזות איבסן, באו כאן לידי ביטוי כיסופיו הנעלים ביותר של המחבר לחיי טוהר, המיוסדים על האמת וזה משום שבכך ראה את "האימפרטיב הקטגורי" של קיום האדם. זהו מאבק עם עצמו ונצחון על עצמו : לפי מה שהוא קורא "הדרישה האידאלית".

המחזה הוא כולו סמליות ראליסטית ואף האווז עצמו - אינו אלא סמל לכוחות זרים ומאיימים השוכנים בסתרי הנפש. ומצד שני, הוא גם התגלמות של כוחות דמוניים, על אנושיים השולטים בנו. למעשה כל הנפשות כאן הם בבחינת אווז הפרא. לאיש מהן לא שיחק המזל.

ביצוע מצד להקת 'הבימה' : משחק אנסמבלי בלי כוכבים ובלי כוכביזם. שכל אחד מאותם 'אנשים בודדים' ראוי שידונו עליו כגיבור או קורבן של מחזה חיים זה שמגלה לנו את הקומי והטראגי הצפון בחיי כל אדם: 'הטראגדיה האנושית' של הרבים והיחיד.

הבמאי האורח מלמקוויסט, בחר לו את הדרך הנכונה בהשתדלו לעשות מ'אווז הפרא' לא אידיליה רומנטית, אלא להביא לידי ביטוי את הדמוני-סמלי הרובץ בעומק נשמת האדם.

א.ש.יורס. "במות". 23.1.1955

"משחקו הרבגוני של פינקל משתלב במשחק מעודן ותרבותי. ולצידו האנסמבל הכולל את עדה טל, שהפליאה במשחקה והזקן שבחבורה, יהושע ברטונוב, שחרז עוד פנינה במחרוזת דמויותיו. החרה והחזיק אחריהם במשחק נאה ואומר כבוד, שמואל רודנסקי, וגם בת-עמי זיכתה אותנו במשחק מחושב הבנוי קב ונקי

י. צופה. "מסך". 22.12.54