אגדת שלושה וארבעה

  • הצגה מספר: 169
  • הצגת בכורה: 24/03/1960
  • מספר הצגות שהועלו: 12
הועלה גם בשנים:
אגדת שלושה וארבעה

יוצרים

שחקנים

על ההצגה

המלך שלמה עורך משתה בארמונו. בשיחותיו עם מלכי המזרח והמערב הוא טוען שכל זיווג הוא מן השמיים. המלכים מטילים ספק בדבריו והמלך מציע להוכיח בדרך המעשה: להפיל גורל על בנות מלך. "זו אשר תילכד בגורל תשולח לאי בודד ותשב שם כלואה במגדל מוקף שומרים".  

"אם מן השמיים נועד לה בן זוג", ממשיך שלמה, "הוא ימצא את המחבוא, יתגבר על השומרים ויישא אותה לאישה.   המלכים מסכימים ומפילים גורל בו נלכדת קציעה בת מלך ארם. אמנם מלך ארם הוא בן בריתו של שלמה, אך בלבו שומר לו טינה ומקונן על גורל בתו.  

שלמה והמלכים מגיעים אל המגדל. החכם באדם מצווה על מלך ארם להיפרד מבתו וזה מנסה לרמות אותו כאשר הוא נפרד מנערה שאינה בשר מבשרו. מעשה המרמה מתגלה מיד, האב נפרד מבתו והבת מנעוריה. היא עולה למגדל יחד עם שומרי ראש, שלושה סריסים ושתי חיות המחמד שלה : תוכי מדבר ודוכיפת מרקדת.   קציעה יושבת כלואה במגדל ומתגעגעת לאלמוני שיגאל אותה מהשבי. אל החוף השומם מגיע נתניה בן מלכישוע לאחר שניצל מספינה שנטרפה בים. האם הוא החתן המיועד?

תמונות מהצגה

ביקורות

"המשוררת לאה גולדברג עיבדה את האגדה ושיוותה לה צורה דרמטית. נאמנה למקור צמצמה - לפעמים יתר על המידה - את יריעותיה, ושקדה על המבנה ההדרגתי. שרגא פרידמן הבמאי, עשה עבודה גדולה, אך לא מושלמת. דומני כי הוא לא בא על סיפוקו בהצגה זו. מורגשת גישתו הרצינית ושאיפתו להעלות הצגה קלאסית למופת, דבר שדורש אמצעים אומנותיים רבים. עמנואל עמירן חיבר את המוסיקה. הוא הפליא לעשות ושיריו וצליליו רווים חן מזרחי. הצייר ארנון אדר בנה להצגה תפאורה עשויה בטעם רב.

את קציעה מגלמת אסתר עופר, עדינה ונוגה, שירתה שקטה ושלווה. הופעתו של גדעון זינגר הולמת את הדמות המלכותית. דיבורו נאה, שירתו עריבה ומשחקו הפשוט מעורר כבוד והוקרה. הופעתם של רודנסקי, סגל ורובינצ'יק משעשעת ומענגת. רובינצ'יק יודע לגלות בקטעים הדרמטיים את יכולתו וכשרונותיו.

"הד החינוך". 30.06.1960

"נתחיל מן המשתתפים. במקום נחום בוכמן מופיע בהצגה המחודשת בדמות המלך שלמה גדעון זינגר, שהוא אמנם בעל טנור מפותח וחזק יותר, אך בתור שחקן אין רישומו ניכר על הבימה. תפקידו אף קוצץ בצורה דרסטית וצומצם להופעה דקורטיבית בלבד. צמצום מילולי זה, אופייני להצגה המחודשת כולה. מבין ארבעת המלכים, מצטיין אבנר חזקיהו. יוסף בנאי, שראשית הופעתו ב'הבימה' הייתה בהצגה זו, מופיע גם עתה בדמות מתניה בנו של מלכישוע. שלמה בר-שביט מגלם גם הפעם את התוכי והוא היחידי המכניס מעט הומור להצגה.

הפנטומימאי שלמה (סמי) מולכו מתפתל ומלחשש כנחש בהתאם לתפקידו. תפקיד חשוב נודעת בהצגה למוזיקה של המלחין עמנואל עמירן. לעיתים נדירות שומעים צלילים ערבים ועם זאת כה מתואמים לטקסט ולרוח ההצגה כמו הפעם. זוהי מוזיקה עברית שמהדהדים בה טעמי המקרא. הזמרת הצעירה אסתר עופר (מזוג "העופרים") המגלמת את דמות קציעה, משמיעה בחן ובעדינות מרובה את הלחנים היפים של עמירן.

אשר נהור. "ידיעות אחרונות". 24.03.1960