איציק ויטנברג (ציפור הגטו)

  • הצגה מספר: 218
  • הצגת בכורה: 07/05/1966
  • מספר הצגות שהועלו: 110
איציק ויטנברג (ציפור הגטו)

יוצרים

שחקנים

על ההצגה

איציק -ליאו ויטנברג מפקד  פ.פ.א (ארגון הפרטיזנים המאוחדים)  בגטו וילנה עשה רבות לחישולו של כח יהודי לוחם. בליל ה - 16 ביולי 1943 הוא נאסר, אך שוחרר ע"י חבריו הלוחמים בגטו. הגסטאפו העמיד אולטימטום למאסרו באם תוך 24 שעות לא יסגיר את עצמו יחרב הגטו כולו. מחמת איומי הגרמנים להתנקם בגטו כולו ועמדתו הבוגדנית של היודנראט ופחד ההמונים, מסר איציק ויטנברג את עצמו לידי הגסטאפו.  

לפי שמועה התאבד בתא המאסר. בן 34 היה במותו.

תמונות מהצגה

ביקורות

"המחזה של חוה רוזנפרב הועלה בתיאטרון 'הבימה' גם ע"י הסופרת וגם על ידי הבמאי ישראל בקר ברגש רב ותוך זהירות שלא לגלוש לא לסנטימנטליזם בכייני מכאן ולא לגלוריפיקציה נמלצת מכאן. הדרך שבה בחרה הסופרת ובעקבותיה הבמאי, הייתה - ליקוט קטעים רפורטאז'ים משובצים באינטרלודים פיוטיים. אך התוצאה הבמתית לא הצדיקה את המאמץ ובוודאי שלא עמדה בשום יחס לגודלו של הנושא. אולי תקופתנו אינה בשלה עדיין להעריך ולגבש את הפרק הנורא הזה בתולדות עמנו.

נחמן בן-עמי. "מעריב". 15.05.1966

"הבמאי ישראל בקר השקיע בהצגה מאהבתו הגדולה וחרדתו מפני הנושא הנורא. אולי סגולות אלה מנעו ממנו חיתוך חד בגופה של הדרמה שהוא גם חיתוך הביטוי. הוא שאף בוודאי לפשטות ואמת בפשטותה. אך הדברים האלה רחוקים ונשגבים וכגודל הפליאה בפני המבחן שהועמדו בו היחידים והכלל, כן כבדה השליחות שנטל על עצמו התיאטרון בבוחרו בנושא זה, העולה כשמש שחורה על כל מושגינו ומידותינו. ועד ליצירת המחזה והתיאטרון בעלי העוצמה הדרושה, לא נותר אלא לחוש את אוזלת ידינו ואת הכאב על כך.

עזרא זוסמן. "דבר". 20.5.1966