מעבר לגבולין
- הצגה מספר: 260
- הצגת בכורה: 24/03/1971
- מספר הצגות שהועלו: 17

יוצרים
- מאת: י.ח. ברנר
- עריכה לשונית: פנחס שדה
- עיבוד ובימוי: יוסף מונדי
- תפאורה ותלבושות: אלי סיני
- מוסיקה: יוסי מר חיים
- תאורה: נתן פנטורין
שחקנים
- חיים יהודה: אליעזר יונג
- סועד: משה כליף, גד יסעור, אדם שפירא
- אליהו חזקוני: יעקב אשכנזי
- פני: תקוה מור
- ג'ייקוב: אלכס קוטאי
- רבקה: נעמי בלומנטל
- נפתלי אידלש: אלכס פלג
- מתווכח: ניסים דיין
- יוחנן: מיכאל ורשביאק
- דובה: יעל דרויאנוב
- שניאור יחיאל: ליאו יונג
- בירפלד: אשר צרפתי
על ההצגה
המחזה "מעבר לגבולין" מתאר משפחה יהודית שהיגרה מרוסיה ללונדון. המשפחה המעודנת נפגשת לראשונה עם מציאות חדשה ואכזרית. העלילה מתחילה עם בואו של יוחנן, האח הצעיר, ללונדון אל אחיו הבכור יהודה, תלמיד ישיבה לשעבר וכעת בעל מסעדה לא מוצלח ברובע היהודי. יוחנן מגיע ללונדון בתקווה שימצא אחיזה בחייו, עד מהרה הוא נוכח לדעת שגם זאת הייתה אשליה, משום ששני אחיו אינם מסוגלים להחזיק מעמד במציאות החדשה - האח, חיים יהודה, אינו מסוגל להוציא לאור את ספרו של אביו, אחותו רבקה, ננטשה ע"י בעלה שנסע לניו יורק.
מסתבר שהמצליחים הם אלה המוכנים לוותר על חייהם הקודמים ולהתבולל באופן מוחלט עם הסביבה.
תמונות מהצגה
ביקורות
"הצגת 'מעבר לגבולין' היא לקוייה מהרבה בחינות טכניות. המעבד והבמאי יוסף מונדי לא פתר את כל בעיות ארגונו של המחזה ובימויו. לא השמיט ממנו כמה דמויות בלתי הכרחיות וחטא בערבוב סגנונות. ועם זאת, זוהי הצגה מרשימה ומשקפת בעוצמה גדולה, אחדות מבחינות הייסוד ודמויות הייסוד של העם היהודי ואת ראייתו של ברנר המפחידה בבהירותה האכזרית את טיבם של אישים, אידיאולוגיות ותנועות פוליטיות.
ביצועים טובים עיתים אף טובים מאוד, ניתנים ע"י אלכס פלג, נעמי גרינבויום ומיכאל ורשביאק. תפאורה יפה וחזקה נוצרה ע"י אלי סיני.
"זהו נסיון מעניין להעלות משכחה יחסית 'קלאסיקון' עברי מראשוני הספרות העברית החדשה ומפעיליה הידועים של תנועת הפועלים בארץ. אין זו יצירה דרמטית מגובשת. סיפור תלאותיה וקורתיה של משפחה יהודית שהיגרה מרוסיה לאנגליה, ניתן במחזה על רקע אידאולוגי, רצוף וויכוחים, על ציונות, יהדות, טריטוריאליזם ועוד. המעניין הוא שדווקא דברים אלה, אשר האקטואליות שלהם חלפה, נשמעים רלוונטיים גם בימינו.
אלא שהמחזה נופל בין שני כיסאות, העלילתי והפובליציסטי. גיבוש חסר גם בבימויו של יוסף מונדי. ההצגה נעה מסגנון נטורליסטי חריף בתחילתה אל סגנון אקספרסיוניסטי לא פחות חריף בחלקה השני. למרות שהתמונות הבמתיות בחלק השני הן אפקטיביות מבחינה תיאטרלית, הולכות ומטשטשות הדמויות שאחדות מהן לא היו ברורות לבמאי ולשחקנים מלכתחילה. בסך הכל, ערב מעניין אשר אינו מצליח להעניק חוייה תיאטרלית שלמה.