המלך מתיא הראשון

  • הצגה מספר: 382
  • הצגת בכורה: 07/12/1985
  • מספר הצגות שהועלו: 150
המלך מתיא הראשון

יוצרים

שחקנים

על ההצגה

אנו נמצאים על בימת התיאטרון. פועלי הבמה מכינים את החזרה להצגה. אל הבמה מגיעה כיתת ילדים לסיור בתיאטרון. אחד הילדים, מתי, מתחמק מן השורה ומסתתר בצד.  

והנה כך, כמו מתוך מערבולת קסמים, מתגלה על בימת התיאטרון ארמון מפואר ובארמון -  נשף. והתלמיד מתי הופך למלך מתיא הראשון.  עם מות המלך מוכתר מתיא  לשליט הממלכה. המלך הצעיר נתקל מיד עם הכתרתו בקשיים : הצרת צעדיו, חוסר אמון ביכולתו, זלזול בו, תככים, שקרים ואף בגידה.  

ולא רק בתוך ארמונו ומלכותו יש למלך מתיא קשיים. אף מבחוץ. המלכים השכנים מנצלים את היות המלך ילד חסר נסיון ומכריזים עליו מלחמה. מתיא בורח בהסתר לחזית וחי כחייל מן השורה. לומד להכיר מקרוב מהי מלחמה, צבא, חיילים ואיך חיים אנשים מחוץ לארמון. הוא שב לכס המלוכה שונה לגמרי מזה שיצא.  

עתה הוא מחליט להטיב עם הילדים שלמרות היותם שליש מן האוכלוסיה אין להם כלל זכויות ולא מתייחסים אליהם ברצינות. הוא מחליט לחוקק חוקים לטובתם . אך המצב הכלכלי בממלכה לאחר המלחמה הוא רע. לכן יוצא המלך מתיא למסע כדי להשיג כסף לממש תכניותיו , הקמת ממלכת ילדים. ממלכת הילדים מתנהלת על ידי האזרחים הצעירים כשהמבוגרים הולכים במקומם לבית הספר.  

מה עולה בגורל  המלך מתיא הראשון וממלכת הילדים שלו?

תמונות מהצגה

סרטונים

ביקורות

"זוהי הצגה כמו שהצגה צריכה להראות. תפאורות ותלבושות רבי צבע ודמיון ותנופה המתחלפות לנגד עיני הילדים, הם דבר שאין לזלזל בו. כי הם כשלעצמם ערך אסטטי של תיאטרון שנזנח לעיתים קרובות מידי. צריך גם לדעת שזוהי הצגה עפ"י ספרוהידוע של יאנוש קורצ'ק ומי שמחפש את הסיפור המקורי עלהבמה עשוי להתאכזב, כפי שקרה לבני בכורי.

אחרי ההתפעלות מהקליפה ישנו בכל זאת "אבל". אתה מוצא את עצמך מעורב בגורלו של המלך הקטן אבל אתה מודע שבעצם אין מחזה שיצדיק זאת ואתה מוצא עצמך הולך שבי אחרי קסמו של הילד דורון שפר, למרות שמשחקו מאולץ ומאולף לעיתים קרובות והוא בולע יותר מילים משהוא הוגה. יש בהצגה את כל האלמנטים החינוכיים הנכונים, החל מקריאת דרור לדמיון ועד למוסר ההשכל בו מלמדים את הילד באמצעות ממלכה שמתמוטטת שילדים ומבוגרים צריכים לנהוג בכבוד הדדי.

מיכאל הנדלזלץ. "הארץ" 16.12.85

"ריבוי המבטאים של שייקה אופיר, המביא כאן את השוטר אזולאי ודמויות אחרות שגילם בעבר, לא עושה רושם שלילי על הילדים. הם מריעים לקומיקאי הנהדר שבו, לשחקן המסוגל להחליף עורות ולהכנס לדמויות שונות ומשונות שהותלו עליו. הילד דורון שפר, המשחק את מתיא, מעביר את התחושה שלפנינו שחקן אמנם צעיר, אך מנוסה למדי. הוא מלא חן וכנות ולא פחות ממנו גיא אהרונסון, בדמות ידידו הנמר.

רביעית השחקנים המבוגרים ובראש ובראשונה אברהם רונאי בתפקיד שר השרים ולצידו יעל דרויאנוב כשרת הכספים והכח, אליעזר יונג שר ההתנהגות המגוחך ושמואל עצמון בדמות העיתונאי התכססן, עושים מלאכה טובה ומלוטשת. שבחים מיוחדים מגיעים לרוני תורן על תפאורותיו היפות וליהודית גרינשפן על האביזרים.

חוה נובק. "דבר". 18.12.1985