יוצרים
- מאת: ר. בר-הופמן
- תרגום: ש. בן-ציון
- בימוי: בוריס מיכאילוביץ' סושקוביץ'
- תפאורה ותלבושות: ר. פאלק
- מוסיקה: מ. מילנר
שחקנים
- שפרה צמח- ברקאס
- הנחל: בת-עמי שניידר, בת עמי אלישיב-פינקל, נחמה ויניאר
- אהלי במה: בת-עמי שניידר
- רבקה: אלישבע פקטורוביץ
- אדום: אהרון מסקין, נחום צמח
- יעקב: ארי ורשבר
- בשמת: אינה גובינסקה, מרים גולדינה
- אהלי במה: בת עמי אלישיב-פינקל, חנה'לה הנדלר
- עבד אדום: בנו שניידר
- עבד יעקב: צ'צ'יק אפרתי
- האבן: יהושע ברטונוב, אהרון מסקין
- שני המלאכים: נחמה ויניאר
- המלאך רפאל: אינה גובינסקה
- אוריאל: מרים גולדינה
- מיכאל: דוד איטקין
- המלאך גבריאל: יצחק גולנד
- שמואל: בנימין צמח
- מלאך: תמרה רובינס
על ההצגה
בשמת ואהליבמה ממתינות לעשו בעלן, שיצא לצוד בשדה. בשמת שולחת את עבדה, שמרתו, להודיע לעשו שאחיו יעקב קיבל בעורמה את ברכתו של יצחק אביהם וברח לחרן. עם עלות השחר מגיע עשו, פורק את קשתו ומבקש להתפרץ לחדר אביו. רבקה חוסמת את הדרך. הברכה כבר ניתנה ליעקב ואין להחזיר את הגלגל לאחור. נשותיו של עשו מסיתות אותו שלא יכנע והוא נשבע בפניהן : "האבן תהיה כר לראשי, הדשא יהיה האוכל שאכניס לפי, לא אתקרב לנשותי עד שאראה את דמו של יעקב זורם לרגלי.
יעקב בורח ומסתתר בהרים. כל הדרך הוא נושא על כפיו כבשה שאת אמה הרג בשגגה. בחלומו מופיעים המלאכים - גבריאל, רפאל, אוריאל ומיכאל ובשורה בפיהם : עשו חמוש מכף רגל ועד ראש והוא בדרכו למחבוא יעקב. יעקב יוצא לקראת אחיו הלועג לו על כך שהוא חס על חיי הכבשה ולא על חייו שלו. עשו יורה בקשתו אך החץ פוגע בכבשה. נבוך הוא שולף את המאכלת ומתנפל על יעקב.
להפתעתו, יעקב פורש את שתי זרועותיו, מחבק ומנשק אותו.עשיו מנסה שוב להתנפל על אחיו הקורא לעברו : הרוג אותי אחי! נצח את יעקב אחיך משום שהאל בחר בו. עשיו מתעשת והשניים כורתים ברית דמים. כי אכן אחים הם .
"פה המקום ליישר כוחה של 'חברת החינוך היהודי' אשר סדרה הצגת שחרית מיוחדת לתלמידי בתי הספר העבריים - ביום א' שעבר. האולם היה מלא מילדים וילדות - והרושם שעשה עליהם המחזה היה עמוק. אין לשער את גודל הערך החינוכי של מעשה כזה. ראויה החברה להכרה ומעשה זה - לשמש מופת לשאר החברות ומוסדות החינוך."
הערה זו הודפסה בסיומה של הביקורת להלן, שנכתבה אחרי הצגת "חלום יעקב" בניו יורק, בתיאטרון "קוסמופוליטן" שבברודווי, שנערכה בחורף 1926.
תמונות מהצגה
ביקורות
"במחזה זה הרחיקה 'הבימה' לכת בדרכה אל העבר. מן 'הדיבוק' של תקופת אתמול אל 'היהודי הנצחי' מימי חורבן הבית וממנו אל 'חלום יעקב' לתקופת הילדות של עם ישראל. ולכל תקופה - סגנון שלה וצבע שלה. ב'חלום יעקב' חזה המחזאי בר-הופמן את חלומנו אנו, חלום ישראל. את נצחון הרוח על החומר שר המשורר היהודי הגרמני. ו'הבימה' ידעה לבחור ולתת את הנוסח האמיתי והסגנון הנכון לאפוס עברי זה המעורר ומצית בנו את הדמיון ההיסטורי והלאומי.
ארי ורשבר בתפקיד יעקב השתדל לתת דמות סובלת ורכה דמות מלאה ייסורים ואהבה לעולם ולכל חי. פניו הטובים וקולו העדין הועילו לא במעט לצייר ולשפר את הדמות אשר צייר בתפקידו. נחום צמח בתפקיד עשו נתן דמות איתנה בפראיותה ונאדרה ביופיה הקדום. דמות עשיו כפי שצייר אותה נחום צמח הווה ותהיה מופת לא רק על 'הבימה' שלנו כי אם גם על בימת העולם.