במטבח

  • הצגה מספר: 84
  • הצגת בכורה: 15/06/1947
  • מספר הצגות שהועלו: 29
במטבח

על ההצגה

המטבח של גבירי העיירה היהודית על גילוייו הסאטיריים והקומיים שימש מקור לא אכזב לסופרים ומשוררים. 

יצירתו של שלום עליכם בנויה מהמערכונים: "אנשים" ו"מזל טוב", המתרחשים כל אחד מהם במטבח אחר.    בנימה סאטירית, בצירוף מחאה על הקיפוח הסוציאלי, מציגים המערכונים את הטרגדיות הגדולות והקטנות המתחוללות במטבח.

תמונות מהצגה

ביקורות

"אם כי שני המערכונים "אנשים" ו"מזל טוב" בשם הכולל "במטבח" - אינם אלא מ"שיחות החולין" של שלום עליכם, מעידה בכל זאת ההצגה בפעם האלף איזה אוצרות תיאטרונים עצומים צפונים ביצירתו של שלום עליכם. איזה שפע של עממיות עסיסית טמון בכל שורה, בכל משפט.

ברטונוב כבמאי וכשחקן גם יחד, עשה מאלכתו נאמנה. הוא ידע לדלות לא רק את הקומי שבמצב אלא גם את המרי, המרד של גיבוריו של שלום עליכם נגד ההווי וכבליו. אם נוסיף לזה את המוסיקה הנאה של נרדי ואת התפאורה של פאול לוי, הבנויה בטעם רב ובסגנון ריאליסטי, מתקבלת מסגרת נאה להצגת קיץ קלה זו.

"דבר צהריים". 17.06.1947

"להציג בימינו את "המטבח" מלפני חמישים שנה בלי שינוי בסגנון ובלי להכניס דיסטאנס קל שהוא - הרי זאת לכל הפחות תמימות. אין אנו יכולים להזדהות עם הצגה זאת. ומה דינו של מחזה שאין הקהל מזדהה עימו? הוא נשאר מרוחק מן הלב ומתרחש אי שם על הבמה. המשחק היה טוב, בת עמי, טרייבמן, רחל מרכוס היו לבביות. פניה ליוביץ' - דרמטית וחזקה, יהושע ברטונוב, "התותח" הכבד מכולם.

אולם כשכל "המרכבה" כולה אינה מובילה למטרה הרצוייה - נמצא ש"הירייה הגדולה" החטיאה במחילה את המטרה. היש צורך להרבות במילים כדי להוכיח שאין הקומדיה בשום אופן בת זוג נאה לשיעמום ? דבר זה מובן מאליו.

בת-לוי. "דבר". 21.06.1947