המבול

  • הצגה מספר: 79
  • הצגת בכורה: 14/07/1946
  • מספר הצגות שהועלו: 19
תוכניה
הועלה גם בשנים:
המבול

יוצרים

שחקנים

על ההצגה

במקור שימש כאטיוד דרמטי להוראת המשחק בתיאטרון האמנותי המוסקבאי.    

המחזה מתרחש בעיירה אמריקנית בזמן שנהר המיסיסיפי עולה על גדותיו ולוכד קבוצת עוברי אורח בפונדק : מכונאי, שחקן, עורך דין, זונה ועוד, הסבורים שאין להם מוצא. סכנת המוות המאיימת על האנשים מאחדת אותם, למרות הניגודים האישיים והמעמדיים ביניהם. תחת צל המוות הם נשבעים שבועת אמונים וחברות לנצח. אך ברגע שהם למדים כי הסכנה חלפה, מתגלה שוב אופיים האמיתי, על כל הרוע, הקטנוניות והשינאה שבהם. הטרנספורמציה הרוחנית תחת צל המוות הייתה אשלייה בלבד וכל הרגשות האנושיים נעלמים במהרה.    

תמונות מהצגה

ביקורות

"'המבול' פסק בשעתו ובמועדו - כראוי לו. עתה, כשהועלה שוב בהצגה מחודשת נשאלת השאלה : על שום מה ? הלוא אין דינו של מחזה שמת והוקם לתחייה כשל מחזה שלא חי עדנה ואין יודע מה גורל נועד לו... 'המבול' הראשון בא אחרי ההצגות הגדולות של 'הבימה' ועורר כבר אז תמיהה במקצת. לאחר 'הדיבוק' ו'היהודי הנצחי', 'הגולם' ו'חלום יעקב' הייתה ב'המבול' משום ירידה.

איני זוכר עתה את הבימוי מאז וייתכן שצבי פרידלנד חידש משהו לעומת וורשילוב הבמאי מאז - אבל חידושים לא חלו, אפילו בתפאורה של עמנואל לופטגלס אין חידושים. צבי פרידלנד הבמאי הוציא מן המחזה את המקסימום. פרידלנד השחקן, מיצב דמות חיצונית נאה, אוניל שלו היטב עם אוניל של המחבר ועשהו טיפוס תמהוני במקצת אך מעניין. יהושע ברטונוב עשה את תפקידו כידו הטובה עליו. זוג חמד היוו בן-חיים ונחום בוכמן, לא רק תלבושתם הבדילה אותם מן השאר - הם שניהם הכניסו משהו מיוחד.

ד.ב. מלכין. "דבר". 19.07.1946